submenu

Nederlands - Oefen Nederlands in je vrije tijd

Een nieuwe taal leer je het best als je ze veel spreekt. 
Wil je graag Nederlands oefenen? Dat kan, ook in je vrije tijd.

 

TIPS VOOR VOLWASSENEN Tips voor volwassenen 

 • Ga naar een Nederlandstalige sportclub of vereniging. Op de website van je gemeente vind je meer informatie. Of vraag informatie bij de dienst sport, cultuur of jeugd van je gemeente.
 • Luister naar de Nederlandstalige radio.
 • Kijk naar Nederlandstalige tv-programma’s of lees de Nederlandstalige ondertitels. Zoek iets wat je interesseert, bijvoorbeeld een soapserie, een spelprogramma, het nieuws... Dan gaat het al veel gemakkelijker.
 • Ga naar een Nederlandstalige voorstelling, film of concert. Je vindt een heel programma op UiT in Vlaanderen.
 • Praat Nederlands waar je kan, bv. met je buren, collega’s... Met Patati Patata kan je iemand zoeken om samen Nederlands mee te oefenen. 
 • Oefen Nederlands in de winkel. Maak een boodschappenlijst met de woorden die je kent. In pictogrammenboekje nr. 1 vind je woorden en illustraties voor je boodschappenlijst. Zeg dat je Nederlands aan het leren bent en bestel in het Nederlands. 
 

Download de tips om Nederlands te oefenen in je vrije tijd  Download tips om Nederlands te oefenen in je vrije tijd (pdf)

 

TIPS VOOR/MET KINDEREN Tips voor volwassenen 

 • Zet thuis of in de auto de radio of een cd met Nederlandstalige muziek op. In veel bibliotheken vind je cd’s met Nederlandstalige liedjes voor kinderen. De cd De ReisRus is speciaal gemaakt voor kinderen die Nederlands leren. Je vindt er een boekje bij met spelletjes en oefeningen bij de liedjes.
 • Kijk met je kind naar Nederlandstalige tv-programma’s. De zenders Ketnet en VTMkzoom zijn interessant. Je vindt er informatieve en leuke programma’s in eenvoudig Nederlands. Op Ketnet vind je elke dag het programma Karrewiet. Dat is een journaal voor kinderen.
 • Schrijf je kind in voor een taalbad, stage of taalatelier. Vraag informatie in het cultuur- of gemeenschapscentrum, het gemeentehuis of aan de leerkracht op school.
 • Schrijf je kind in een Nederlandstalige sportclub of vereniging in. Op de website van je gemeente vind je informatie. Je kan ook informatie vragen bij de dienst sport, cultuur of jeugd van je gemeente. Het sportwoordenboekje Mijn kind wil sporten helpt je om een sportclub te vinden. In het voetbalwoordenboekje vind je woorden en illustraties over voetbal.
 • Ga naar een Nederlandstalige familievoorstelling of film in het cultureel centrum of gemeenschapscentrum. Het programma vind je vaak in een brochure of een infoblad van de gemeente. Je kan ook een activiteit zoeken op UiT Met Vlieg.
 • Lees met je kind Nederlandstalige boeken. Heb je thuis geen Nederlandstalige boeken? Ga dan naar de bibliotheek. Je vindt er vaak ook leuke spelletjes en een Taalpunt. Spreek je zelf nog niet zo goed Nederlands? Lees dan voor in jouw moedertaal. Dat is belangrijk voor de taalontwikkeling van je kind.
 • Ga je naar de winkel, de bakker of de slager? Dan kan je ook Nederlands oefenen met je kind. Maak samen thuis een boodschappenlijstje in het Nederlands. Oudere kinderen die al een beetje Nederlands praten kunnen bij de bakker een brood bestellen in het Nederlands. In het pictogrammenboekje (nr. 1) vind je woorden en illustraties voor je boodschappenlijstje.
   

Download de tips om Nederlands te oefenen in je vrije tijd  Download de tips voor/met kinderen (pdf)

Nederlands oefenen Vlaams-Brabant  Nog meer activiteiten om Nederlands te oefenen